Corona Virus : mededeling KBDB

Hoi allemaal,

de KBDB heeft zijn wekelijkse mededeling gemaild. In deze mededeling staat dat we eindelijk mogen beginnen met onze duiven individueel op te leren en dit enkel in het kader van dierenwelzijn en niet in het kader van sport. er word gevraagd om zo veel als mogelijk in de voormiddag op te leren en op een maximale afstand van ongeveer 25km alleen voor mensen die werken zoals zorgverleners ea mag op een ander tijdstip opgeleerd worden.
Ook vanuit Frankrijk werdt er goed nieuws ontvangen. Daar worden de versoepelingen aangekondigd vanaf 11 mei 2020.

Hieronder de mail van de KBDB :

Alle Belgen, waaronder zeker onze duivenliefhebbers, hebben vol ongeduld gewacht op de persconferentie van de federale overheid gehouden na de zitting van de veiligheidsraad van afgelopen vrijdag 24/04/2020.

Na het uitgelekte rapport van deze veiligheidsraad van enkele dagen ervoor was iedereen hoopvol en werd er gedacht aan verstrekkende versoepelingsmaatregelen maar…

tot 04/05/2020 werden er weinig tot geen versoepeling aangekondigd.

We dienden met z’n allen vast te stellen dat de versoepelingsmaatregelen PROGRESSIEF zullen worden toegepast en wekelijks zullen worden geëvalueerd teneinde de Covid-19 pandemie onder controle proberen te houden.

Zaterdagochtend 25/04/2020, heeft de KBDB onmiddellijk contact opgenomen met de corona – crisislijn van de federale overheid teneinde vanaf 27/04/2020 toch de liefhebbers de mogelijkheid te bieden om hun duiven individueel te mogen opleren. Een antwoord werd gevraagd tegen uiterlijk vandaag. Hierna de e-mail dewelke afgelopen zaterdag werd verstuurd :

De KBDB (Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond) met +/- 16.000 aangesloten en effectieve leden en +/- 500 verenigingen heeft van bij de aanvang van de coronacrisis de doo de federale overheid opgelegde maatregelen strikt opgevolgd.

Wekelijks weren onze leden en onze verenigingen geïnformeerd over de stand v an zaken en hebben we hen aangezet en aangedrongen om de door de federale overheid opgelegde maatregelen strikt op te volgen.

De uitbraak van de Covid – 19 pandemie viel samen met de start van het duivenseizoen : jonge duiven (geboren in 2020) dienen in een eerste fase individueel te worden opgeleerd, hetgeen betekent dat de liefhebber zijn jonge duiven in een mand plaatst en deze, op een afstand van +/- 25 kilometer gaat lossen in de vrije natuur, zodat de duiven naar het hok kunnen weerkeren. Per keer dat de duiven individueel worden opgeleerd word de afstand groter tussen de lossingsplaats en het hok.

De duiven moeten, voor hun eigen welzijn, op steeds verdere afstanden worden gelost teneinde hun oriëntatie vermogen en hun drang om naar het hok terug te keren NIET te verliezen.

Daarom zijn dergelijke opleringen ONONTBEERLIJK in het kader van DIERENWELZIJN :
– jonge duiven die te lang op hun hok verblijven en niet worden
opgeleerd verliezen hun oriëntale vermogen
– duiven die hun oriëntatie vermogen verliezen, raken verdwaald en
keren niet meer terug naar het hok
– verdwaalde duiven vliegen zich of wel te pletter of vinden op een
bepaald moment geen eten meer en komen te sterven.

De hierboven uitgewerkte theorie wordt gestaafd door dierenartsen gespecialiseerd in reisduiven (bijgevoegd)

Het individueel leren word zowel door “Dierenwelzijn Vlaanderen” als “Dierenwelzijn Wallonië” ondersteund met een POSITIEF advies (zie bijlage)

Ook in de ons omringende landen, zoals Nederland en Duitsland, alwaar de pandemie eveneens woedt, worden nu reeds de individuele oplevingen toegestaan door de bevoegde overheidsdiensten

bovendien is bewezen, via wetenschappelijk ondersteunde studies, dat de duif het virus niet kan overdragen (zie bijlage).

Kunt u ons, vandaag of morgen (25 of 26/04/2020), bevestigen dat dergelijke opleringen eventueel vanaf maandag 27/04/2020 en zo niet, vanaf 04/05/2020 worden toegestaan?

We moeten maandag aanstaande 27/04/2020 onze liefhebbers en verenigingen hierover informeren.

Hartelijk dank voor een snelle respons.

de Nationale voorzitter,

Pascal Bodengien

Gisteren en ook vandaag werd telefonisch contact opgenomen met de crisislijn van de federale overheid EN in het kader van het welzijn van onze duiven krijgen wij vanaf heden groen licht uitsluitend in België individueel op te leren!

GO!!!!

Hartelijk dank aan de bevoegde diensten van Dierenwelzijn Vlaanderen en Wallonië en aan de gespecialiseerde dierenartsen.

Wij willen hierbij duidelijk stellen dat de toelating om vanaf heden INDIVIDUEEL op te leren ENKEL wort verleend in het kader van “DIERENWELZIJN” en NIET in het kader van “SPORT” d.w.z dat de toelating tot het individueel opleren niet wordt toegestaan om zich voor te bereiden op de komende wedvluchten maar wel terug te vinden is in het feit dat duiven die niet worden opgeleerd hun oriëntatievermogen verliezen en achteraf hun weg niet meer naar het hok zouden terugvinden.

De KBDB vraagt aan de liefhebbers om, zoveel als mogelijk in de voormiddag op te leren en op een maximale afstand van +/- 25 kilometer teneinde de liefhebbers dewelke hun duiven op het hok uit te laten, geen al te grote verliezen zouden lijden. enkel in uitzonderlijke gevallen (mensen die werken, hulpverleners,…) mag op een ander tijdstip opgeleerd worden.

Ook vanuit Frankrijk werd positief nieuws ontvangen. Aldaar worden er versoepelingen aangekondigd vanaf 11 mei 2020.

Noch de KBDB noch zijn verenigingen zitten stil :

 • de KBDB heeft actueel prijsoffertes gevraagd teneinde oer te gaan tot een gezamenlijke aankoop van alcoholgel, zodat de verenigingen bij de KBDB tegen een gunstige prijs kunnen aankopen
 • ook voor at betreft de eventuele huur of aankoop door de vereniging van een betaalterminal (Bancontact) werden inlichtingen ingewonnen maar de aankoop of de huur van dergelijk betaalterminals is afhankelijk van bank tot bank. Mocht u opteren voor dergelijke betaalwijze, raden wij de verenigingen aan hun bankinstelling te contacteren. Er kan uiteraard ook nog worden gewerkt met de reeds voorgestelde oplossingen zoals overschrijving, betaling van een voorschot,…
 • Van verschillende verenigingen hebben we reeds vernomen dat zij volop bezig zijn met hun voorbereidingen te treffen teneinde de opgelegde maatregelen van “social distancing” te respecteren, zoals o.m. hierna gedemonstreerd door de nationale ondervoorzitter van de KBDB, dhr Wim Logie.

enkele praktische info :

 • tijdsduur voor een dergelijke opstelling : 45min
 • gebruikte materialen :
  – dikke doorzichtige plastiek, te koop bij de doe-het-zelf zaken
  (+/- 6€ per lopende meter – breedte 140 cm
  – voorzien van een doorgeefluik zodat er geen contact is tussen
  de liefhebber en de inkorver
  – de kostprijs van deze opstelling (2 inkorvingstafels) : +/- 40 euro
 • na het inkorven moet de plastiek worden ontsmet
 • firma dewelke een plexiglas, op het adres van de vereniging leveren en dit binnen de 48u en dit tegen de prijs van 60 euro per vierkante meter :
  – Metaplex : tel 03/820.96.90, email : info@metaplex.be
  website : www.metaplex.be
  – Q Creations : tel : 065/35.99.94

We doen dit voor AL onze liefhebbers, van jong tot oud, voor alle mannelijke en vrouwelijke duivenliefhebbers, we doen het voor IEDEREEN maar VOORAL VOOR ONZE DUIVEN :

Dorien Schildermans uit Tessenderlo. ook de dames hebben interesse in onze sport!

Wobbe Dermaux uit Kuurne speelt samen met zijn grootvader

Ook de dames hebben interesse in onze sport!

Een hart en een boodschap in moeilijke tijden van CORONA van Frans Vanelsander uit Roeselare ! bedankt Frans!

Houd het vooral veilig!

voor de leden van de NRBB
De nationale voorzitter,
Pascal Bodengien.

Oef een lange mail maar het belangrijkste van deze mail is dat we mogen beginnen met het individueel opleren van de duiven!! succes allemaal!

mvg.

volg en like ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *